SEUNTAI KATA PEMBUKA BICARA...


Image result for imej tahun baru 2017
Selamat Datang, Selamat Sejahtera, Salam 1MALAYSIA! Selamat Tahun Baru 2017!!!Anda dialu-alukan dalam blog ini. Semoga segala informasi yang dipaparkan dapat membantu kalian.

Saya percaya masih ada yang empunya rencana dan cita-cita yang masih belum terlaksana di tahun yang lalu dan meletakkan visi baru di Tahun Baru ini dengan tekad dan azam yang lebih baik. Kita semua pastinya rasa sangat bersyukur kerana masih diberi kesempatan dan nafas baru di tahun baru ini terus memperbaiki diri meniti puncak kejayaan yang diidamkan sesuai dengan rencana-Nya.

Menyedari akan hakikat itu, teruskan usaha murni kita masing-masing mentransformasikan diri melalui pendidikan kerana hanya melaluinya perubahan dalam segenap aspek tercipta!

Ingatlah bahawa KEJAYAAN banyak terletak pada usaha DIRI SENDIRI dan semangat yang tidak pernah mengenal erti putus asa. Pepatah mengatakan di mana ada kemahuan, di situ ada jalan dan kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya kerana yang bulat takkan datang bergolek dan yang pipih takkan datang melayang!

Semoga kita semua beroleh kebahagiaan dan kejayaan yang paling manis dan tertinggi dengan izin, bimbingan dan petunjuk daripada TUHAN. Untuk itu, janganlah lupa untuk sentiasa berdoa dan mengucap Syukur ke atas segala yang kita nikmati.

SELAMAT MAJU JAYA & TERUSKAN USAHA YANG DISERTAI DENGAN KESUNGGUHAN TINGGI KE ARAH KECEMERLANGAN DIRI, KELUARGA, BANGSA DAN NEGARA YANG TERCINTA!!!


Tuesday, 26 April 2011

Kesan Penerokaan Sumber Terhadap Alam Sekitar

1) Perubahan Pandang Darat (Landskap)
- perubahan terhadap komponen fizikal seperti penebangan hutan untuk tujuan pembinaan jalan raya atau bangunan, ianya akan membentuk pandang darat budaya.  
- penerokaan sumber seperti aktiviti perlombongan dan pembalakan pula akan mengubah pandang darat (landskap) di kawasan berkenaan.
-cth: perlombongan bijih timah tinggalkan lubang-lubang bekas lombong yang dalam dan sukar ditimbus.
-cth: penebangan hutan menyebabkan kawasan hutan menjadi gondol dan gersang.
-cth: pembinaan empangan spt Empangan Chenderoh, Empangan Kenyir, Empangan Batang Ai dan Empangan Bakun bagi penjanaan kuasa hidroelektrik menyebabkan kawasan hutan berubah menjadi tasik yang luas.

2) Kepupusan  Sumber
- penerokaan sumber tanpa sebarang pengurusan yang cekap menyebabkan sumber berkenaan pupus, terutamanya sumber-sumber alam yang tidak boleh diperbaharui.
- cth: sumber mineral dan gas asli : deposit petroleum dan gas asli negara Malaysia dijangka akan habis dalam jangkamasa 18 tahun dari sekarang. 
- spesies flora dan fauna diancam kepupusan.
- habitat haiwan turut musnah.

3) Peningkatan Suhu
- pemanasan global.
- penerokaan sumber hutan sebabkan permukaan bumi kehilangan litupan tumbuhan menyebabkan bumi menerima pencaran matahari secara terus / langsung.
- proses sejatpeluhan tumbuh-tumbuhan berkurangan.
- kelembapan udara menurun dan udara menjadi kering (dry air).
- imbangan gas turut terganggu - peningkatan kadar gas rumah hijau terutamanya Karbon dioksida.

4) Hakisan
- Penebangan hutan dan kegiatan perlombongan bijih timah, jalan raya dan sebagainya adalah faktor utama hakisan dan tanah runtuh.
- pembersihan hutan menyebabkan permukaan tanah terdedah kepada agen luluhawa dan hakisan spt angin, hujan dan air mengalir.
- struktur tanah menjadi longgar dan cerun bukit tidak stabil.
- cth: Tragedi tanah runtuh di Genting Highland (1995).
- penebangan hutan bakau giatkan hakisan pantai.
- cth: Matang (Perak) & Kuala Rompin (Pahang) alami hakisan pantai yg serius.
- penerokaan mineral spt bijih timah turut akibatkan hakisan dan mendapan tanah.
- kaedah perlombongan menggunakan pam hidraulik rosakkan cerun-cerun bukit spt di Batu Gajah dan Kampar di Perak suatu ketika dahulu.
Hakisan tanah.

5) Banjir
- air larian membawa tanih, kelodak dan bahan-bahan mendakan spt sisa-sisa lombong dsb ke dalam sungai-sungai jadi cetek.
- hujan lebat dalam jangkamasa lama tidak berupaya menampung jumlah air yang banyak menyebabkan berlakunya banjir, terutamanya banjir kilat di kawasan bandar.
Banjir kilat.


6) Pencemaran Udara
- Perlombongan batu di kuari (granit dan batu kapur) menyebabkan habuk dan debu berterbangan di udara.
- cth: sekitar kawasan Penanti, Bukit Mertajam, Bukit Berapit dan Taiping menyebabkan udara di kawasan berkenaan tercemar dengan ampaian habuk-habuk dan debu-debu batu. 
- penebangan dan pembakaran terbuka wujudkan fenomena jerebu.
- penerokaan petroleum gas asli turut mencemari udara akibat pembakaran gas di pelantar minyak, pembakaran plumbum, serta pembebasan karbon monoksida dan hidrokarbon di loji penapisan.
- peningkatan komponen asbut di ruang atmosfera.


7) Pencemaran Darat
- Pembuangan pelbagai sisa domestik spt sampah sarap dan sisa kilang mengancam kesihatan penduduk setempat.
- timbulkan bau busuk yg tidak meyenangkan dan meloyakan dan merosakkan pemandangan persekitaran.
Tapak pelupusan sampah mencemari tanih selain menjijikkan.

8) Pencemaraan Air
- air larian membawa tanah terhakis ke dalam sungai dan sistem saliran.
- pemprosesan dan penapisan petroleum dan gas asli serta pembuangan sisa efluen kilang-kilang industri menyebabkan air tercemar.
- pengasingan mineral spt bijih timah menggunakan air mencemarkan sungai.
- akibatnya, ekosistem pinggir laut dan marin terjejas dan boleh mengancam pelbagai hidupan akuatik.
Punca pencemaran sungai

Pencemaran yang dicipta oleh manusia melalui pelbagai aktiviti pembangunan sosioekonomi yang tidak cekap mengancam manusia itu sendiri.

12 comments: